Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

19è. CAP DE SETMANA IBÈRIC

El passat 5 d'octubre vam celebrar el 19è Cap de Setmana Ibèric a Verdú, al Jaciment dels Estinclells.

DIJOUS 03 OCTUBRE 2019

El Cap de Setmana Ibèric, celebrat a Verdú el dissabte 5 d'octubre va permetre conèixer el jaciment de mà dels mateixos arqueòlegs que han treballat en les excavacions.

El poblat ibèric dels Estinclells es troba a Verdú, a l’Urgell. El període d’aquest poblat va ser molt curt, data del segle III aC i s'abandona al voltant de l'any 200 a.C, això ha permès que arribi als nostres dies gairebé intacte. La situació del jaciment és molt favorable per la seva visita, atès que es troba a cinc quilòmetres del poble i està situat a pocs quilòmetres de la C-14 que uneix Tàrrega amb Montblanc, per tant s’hi pot accedir fàcilment amb vehicle. El poblat ha estat excavat quasi en la seva totalitat. Aquestes excavacions van començar el 2002, encara que abans ja es tenia constància que hi existien restes iberes documentades per l’historiador de la zona Ramon Boleda. La seva col·lecció i part d’aquests vestigis, entre els quals hi trobem ceràmica de luxe, així com la primera exposició dels treballs arqueològics del poblat dels Estinclells, es troben exposades al Museu d’Arqueologia de Verdú.

Els visitants que vam rebre durant el Cap de Setmana Ibèric també van poder gaudir d'una visió de comera el poblat dels ilergets, ja que mitjançant rèpliques, materials i eines que empraven els ilergets en la seva vida quotidiana, han reconstruït dues cases dels Estinclells. En una d’aquestes cases conservades gràcies a un incendi provocat per l’ocupació romana quan el poble iber ja no hi vivia, es va trobar un taller de premsa ibèrica, un dels exemples més ben conservats de la península, que gràcies a les reconstruccions del Centre Arqueologia Experimental, podem fer-nos una idea molt aproximada de com era.

Unes 120 persones van gaudir de les activitats que s'hi van dur a terme.

Per visitar el jaciment ibèric dels Estinclells us heu de posar en contacte amb l'Oficina de Turisme de Verdú. (Plaça Bisbe Comelles, 13, 25340 Verdú tel. 973 34 72 16  turisme@verdu.cat)

Document Actions