Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

EL REGIMENT DE PRESERVACIÓ DE PESTILÈNCIA (1348) DE JACME D'AGRAMONT

De plena actualitat el tractat que va escriure Jacme d'Agramont, l'any 1348 anunciant les mesures que s'havien de prendre per afrontar l'arribada de la Pesta Negra a Lleida.

DIMARTS 09 MARÇ 2021

Jacme d'Agramont va anunciar l'any 1348 les mesures que s'havien de prendre per afrontar l'arribada de l'epidèmia de la Pesta Negra a Lleida. D'Agramont era metge, catedràtic de Medicina de l'Estudi General hi va avisar de la necessitat que les persones es preparessin per l'arribada d'una gran epidèmia.

El Regiment de preservació de la pestilència és un document de catorze pàgines, manuscrites en el que hi podem trobar diversos consells de salut, mètodes, remeis i receptes per a prevenir el contagi que encara avui són vigents en la lluita epidemiològica. 

Francesc Cremades, historiador en medicina per la Universitat de València, especialista en l'obra de Jacme d'Agramont, el metge lleidatà diu que va ser el primer que va escriure un tractat de prevenció de la pesta, parlant en aquelles dates de imposició de quarentena, confinament, desinfecció, rentar mans, neteja de carrers, la ventilació de cases, obrir finestres per deixar passar la llum del sol... mesures de plena actualitat. Tractat escrit en català.

Aquest tractat original es conserva a l'arxiu parroquial de Santa Maria de Verdú, i és el primer que s'escriu sobre la Pesta Negra a Europa.

El mes de juliol de 2016 es va presentar al Castell de Verdú el llibre Regiment de Preservació de Pestilència (1348) de Jacme d'Agramont. Història del manuscrit guardat a Verdú, context i versió original en català actual, a càrrec del seu autor Francesc Cremades, llicenciat en Medicina per la Universitat de València i doctor per la Universitat d'Alacant en el Departament de Traducció i Interpretació. Aquesta publicació és la traducció al català actual de l'obra de Jacme d'Agramont metge de l'Estudi General de Lleida, que en un intent d'evitar el contagi de la pesta va escriure aquest tractat dirigit a la població en general. 

Document Actions