Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

NOUS FULLETONS DE LA RUTA DELS IBERS

La Ruta dels Ibers us convida a seguir les petjades d'una de les cultures més importants de la Mediterrània occidental de fa més de 2.300 anys. El poblat ibèric dels Estinclells és el jaciment iber de Verdú. És visitable concertant-ho prèviament a l'Oficina de Turisme.

DIJOUS 21 NOVEMBRE 2019

El poblat ibèric dels Estinclells de Verdú és un jaciment del segle IIIaC., amb unes condicions excepcionals per ser objecte d'estudi. 

Pertany al poble dels ilergets, un poble fort i guerrer, recordat pel seu ferri enfrontament contra els romans, l'any 195aC, i amb unes fortaleses inexpugnables.

L'evidència arqueològica marca als Estinclells una sola fase d'ocupació amortitzada a finals del segle III aC. Tot plegat presenta un abandonament força coherent i homogeni ben datable a l'entorn de l'any 200 aC, en relació als esdeveniments històrics relacionats amb la Segona Guerra Púnica. Es documenten nivells d'incendis en quatre de les cases que conformen el poblat, obeint segurament a saquejos puntuals provocats posteriorment (possiblement època romana), tot i que la majoria de recintes semblen abandonats intencionadament , això es dedueix per la poca presència d'objectes i pels tapiats intencionats que es troben en algunes de les portes de les cases i de la pròpia porta del poblat.

La fortalesa dels Estinclells està formada bàsicament per un seguit d'elements defensius, fossar i muralla, una bateria de cases de diferents superfícies i una bassa disposades entorn a un carrer empedrat.

Document Actions