Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

CASTELL DE VERDÚ

Vista+general+Castell+de+Verdú.jpgEl Castell de Verdú és l'edificis més emblemàtics de la vila i va ser al seu voltant on es van començar a aixecar els carrers i places que ara formen el poble de Verdú. L'any 1055 aquests territoris va ser conquerits per Ramon Berenguer I, i el 1072 van passar a la família d'Arnau Company. Durant dos-cents anys van estar en mans dels Arnau, fins que l'any 1184 Berenguera de Cervera va concedir als habitants de Verdú, la Carta de Població, i així construir el poble a redós del Castell. L'any 1227 el Castell de Verdú va passar a mans de Poblet, després que el seu fill Guillem de Cervera l'empenyorés a per realitzar una croada a Terra Santa. El Monestir de Poblet va ser el propietari del Castell fins l'any 1836 amb la desamortització de Mendizábal. Els monjos van convertir l'antiga fortalesa en residència palau construint una part més monumental que encara avui es conserva: un celler de grans dimensions, a la sala inferior, la sala intermitja destinada a magatzem agrícola i als estables. La Sala Noble, coneguda amb el nom de la sala Abat Copons, construïda al segle XIV.

Amb la desamortització el castell es divideix en diferents parts, i a l'any 1916 es duen a terme actuacions de reforç a la part més important i noble del Castell. Aquesta zona és comprada pel Patronat de Sant Pere Claver, i es converteix en el Centre Cultural, religiós i també Sindicat Agrícola de Verdú. L'any 1919 és Cèsar Martinell qui duu a terme una actuació al Castell, amb la contrucció d'accessos a volta soterrada del molí, instal·lació de nous molins a la nau del soterrani.

L'any 1988 l'Ajuntament de Verdú compra part del Castell i porta a terme diversos treballs i obres de manteniment i rehabilitació a la Torre de l'Homenatge.

A finals de l'any 2004 s'inicien unes obres de restauració molt importants que van permetre la rehabilitació i consolidació estructural a l'edifici. L'octubre de 2014 es va obrir definitivament el Castell que ara és visitable.https://www.aralleida.cat/wp-content/uploads/Tour/index.htm