Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

ERMITA DE SANT MIQUEL

L'ermita de Sant Miquel es troba a l'oest de la vila, a l'encreuament dels camins vells de Bellpuig i ermita+sant+miquel.JPGAnglesola. La tradició conta que fou bastida com  a exvot de la família dels Cervera, en commemoració per l'ajuda rebuda amb l'aparició de Sant Miquel durant la conquesta de Cervera als sarraïns. la seva construcció data de finals del segle XIV quan la vila estava sota el domini senyorial del Monestir de Poblet documentada pels bàculs esculpits en els capitells d'arrencada dels arcs. A darrers de juliol de 1936 a l'inici de la revolta fou saquejada i cremats els seus altars i tot el que hi havia a l'interior per un escamot de revolucionaris anticlericals. Des d'aleshores l'ermita quedà en el més deplorable abandonament amb el consegüent detriment que els anys i les inclemències del temps hi anaven fent. Durant la dècada dels anys 90 es van dur a terme importants obres de restauració de l'ermita. 

L'edifici és l'estil gòtic d'una sola nau amb tres grans arcades de pedra que sostenen el sostre. La portalada és de grans dovelles i el campanar d'espadanya amb un finestral per a la campana i rematat per una creu que fou abatuda junt amb la campana durant el saqueig de l'església. El retaule original de l'ermita de Sant Miquel pintat sobre fusta fou executat pel pintor conegut amb el nom de El Mestre de Cervera, que es troba actualment al Museu Episcopal de Vic per voluntat del Bisbe Morgades, des dels darrers del SXIX. L'autoria d'aquest retaule ha pogut ser identificada gràcies a la recerca Mn. Xavier Pont, que va trobar a l'Arxiu Parroquial de Verdú el contracte on on diu que l'autor del retaule de Verdú és Joan de Rua.

Hi havia quatre altres quatre retaules  pintats sobre tela; de la mare de Déu de Montserrat i sant Jordi a la part esquerra i de Sant Francesc  i Sant Antoni de Pàdua a la dreta. Tenia un benefici amb rendes pròpies i un beneficiat que cuidava del culte i dir-hi una missa diàriament. Anualment s'hi anava des de la Parròquia amb processó a celebrar-hi un ofici cantat en les diades de Sant Miquel, Sant Jordi i la Mare de Déu de Montserrat, amb l'assistència de tots els clergues, els capitans del jovent i gran nombre de fidels.