Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

ESGLÉSIA DE SANTA MARIA DE VERDÚ

Església+Santa+Maria.JPGL'Església de Verdú està dedicada a Santa Maria, encara que originàriament n'hi havia una altra dedicada a Sant Nicolau de Bari. L'actual església es pot datar cap a finals del segle XIII, per l'austeritat pròpia de l'ordre del Cister. Constava d'una única nau, però el creixement de la població va provocar la progressiva ampliació. El primer retaule que presidia l'altar es va encomanar a Jaume Ferrer, un dels pintors amb més renom a les terres de Lleida en aquella època. Avui en dia aquell retaule es conserva al Museu Episcopal de Vic. 

L'església d'acord amb les necessitats de la població es va anar ampliant, acabant sent una església amb tres naus cobertes, la central amb volta de canó apuntada i les dues laterals amb volta de creueria, donant testimoni de l'època en què van realitzar-la.

D'una època posterior és la talla de la Purissíma, d'estil barroc realitzada per Agustí Pujol entre l'any 1623-1626. A destacar també l'absidiola de la nau dreta del temple dedicada a Sant Flavià. Verdú n'obtingué les relíquies, i durant la Guerra Civil va desaparèixer el retaule. A mà esquerre també hi ha làpida de consagració feta l'any 1586 per l'arquebisbe Joan Terés, fill de la vila.

A destacar també hi ha la imatge del Crist, la imatge més antiga, més preuada i de més veneració a Verdú. Datada a finals del segle XIII- XIV, que Verdú implora en temps de secades i epidèmies. 

Cal esmentar les actuals pintures que decoren l'altar, obra del pintor targarí Jaume Minguell, executades entre 1955-56.