Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

MUSEU D'ARQUEOLOGIA. COL·LECCIÓ RAMON BOLEDA

La primera llavor del Museu d'Arqueologia de Verdú es posà l'any 1935, quan Ramon Boleda juntament amb el seu oncle van exposar en una sala del Santuari de Sant Pere Claver, les peces trobades. La Guerra Civil va malmetre tot aquell llegat. 

Passada la Guerra Civil, Ramon Boleda va iniciar una tasca arqueològica molt fecunda, essent nomenat Delegat d'Excavacions arqueològiques el 10 de desembre de 1957. L'any 1976 va publicar la Carta Arqueològica de les conques dels rius Corb, Sió i Ondara. L'any 1980 es va crear un nou espai expositiu per mostrar el material arqueològic a la seu de "la Caixa", però va esdevenir un projecte temporal, que no va perdurar.

El dia 2 de maig de 2004 i amb motiu de la celebració de la Festa del Silló i Fira de Ceràmica s'obre el Museu d'arqueologia. Col·lecció R. Boleda ubicat a l'Antic Hospital, amb la voluntat que esdevingués una exposició permanent.

Finalment el 25 de gener de 2020, s'inaugurà la nova ubicació del Museu Arqueològic. Col·lecció Ramon Boleda a la Sala Sant Bernat del Castell de Verdú. Boleda, fou un gran apassionat de l'arqueologia i de la història del seu poble. 

L'exposició mostra les peces arqueològiques més destacables que Boleda va anar trobant durant anys en els diversos jaciments del terme, d'altres municipis de l'Urgell i comarques veïnes. Boleda fou un home vinculat al territori. Entre tots els jaciments catalogats per Boleda en destaquen tres; el Molí de l'Espígol, el Pla de les Tenalles i Els Estinclells, de Verdú.

Al Museu Arqueològic Ramon Boleda s'hi poden veure peces del paleolític, Neolític, Edat de Bronze, Edat de Ferro, època ibera i romana, tot establint diferents blocs que mostren la varietat d'èpoques, jaciments i localitzacions.

Per visitar la col·lecció s'ha de reservar a l'Oficina de Turisme de Verdú, al telèfon 973 34 72 16 o bé a turisme@verdu.cat 

Museu arqueologia. Col·lecció R. Boleda.jpg